Makovec

Jako malou byste mě mákem moc nepotěšili. Chuť pro mě nebyla nijak lákavá a ta zrníčka? No potěš koště. Neříkám, že dneska zrníčka miluju, ale chuť máku u mě výrazně stoupla. Nemusím buchty a takové ty těžké koláče nebo záviny, ale třeba makové mléko je velká dobrota. A bez zrníček :-) No a pak takové ty lehké, spíše letní, dezerty, které voní mákem na dálku. A jedním z těch lehkých je i dnešní makovec. Je krásně nadýchaný, vláčný a jako bonus v něm není žádná mouka, tak paráda.

Suroviny:

8 vajec
55 g strouhaných mandlí
190 g mletého máku (11 lžic)
5 g bezfosfátového prášku do pečiva
50 g medu

Postup:

Bílky oddělíme od žloutků a připravíme si tuhý sníh. V druhé míse si vyšleháme do pěny žloutky a pomalu všleháme tekutý med. Přidáme mák, mandle a prášek do pečiva a vytvoříme si hladké těsto. Do hmoty si opatrně vmícháme sníh a nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme při teplotě 180 st. asi 40 min.

Vychladlý makovec můžeme podélně rozkrojit a potřít marmeládou dle chuti. Já jsem použila domácí meruňkovou a jen se po něm zaprášilo. Na povrch jsem dala 1 kelímek plnotučného tvarohu vymíchaného se lžičkou třtinového vanilkového cukru a ozdobila čerstvými meruňkami.

Makovec

Makovec

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *