Jahodový koláč s drobenkou

Původně jsem chtěla dělat normální bublaninu a na ní dát drobenku. A protože drobenku jsem ještě nedělala, hledala jsem poměr pro máslo, cukr a mouku. No a cestou se můj původní záměr změnil na koláč s tvarohem a výsledkem je tato dobrota, která si určitě získá i vás :-)

Korpus:
100 g rýžové mouky
70 g pohankové mouky
60 g moučkového cukru
1 žloutek
125 g másla
sůl

Tvarohová vrstva:
500 g tvarohu (v kostce)
100 g třtinového cukru (já dala domácí vanilkový)
3 vejce
1/2 vanilkového pudingu
1/2 citronu
300 g jahod nakrájených na kousky

Drobenka:
30 g másla
5 lžic rýžové krupičky
3 lžíce třtinového cukru

Postup:

Jako první si ze všech surovin na korpus vypracujeme pevné těsto, které si dáme do lednice. Poté si připravíme drobenku – máslo, krupičku i cukr si dáme do mísy a prsty mačkáme tak dlouho, až nám vznikne sypká hmota. V druhé míse si smícháme tvaroh se žloutky, cukrem, vanilkovým pudingem (práškem!) a šťávou z půlky citronu. Z bílků si připravíme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do tvarohového krému. Těsto si vyndáme z lednice a umačkáme ho do koláčové formy tak, abychom měli zvednuté okraje. Pro jistotu můžeme použít pečící papír, ale těsto je mastné dost. Pokud bychom těsto nechali vychladit dostatečně dlouho (alespoň 2 hodiny), dalo by se vyválet. Na těsto uhladíme tvarohovou vrstvu a poklademe kousky jahod. Posypeme drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme asi 60 min na 175 st. A rádím péct těsně před spaním. Do rána koláč stihne v klidu vystydnout a vy tak nemusíte čekat nad horkou dobrotou, kdy už si konečně budete moct dát :-)
Jahodový koláč

Jahodový koláč

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *