Pohankový knedlík

Jak už víte, tak se doma nesnažíme nahrazovat za každou cenu všechno. Kdysi jsem už zkoušela nějaký knedlík, ale byla to katastrofa bez jakékoliv chuti. Celkem nedávno se mi povedly dobré bramborové knedlíky. Ale přeci jen jsou jídla, ke kterým se prostě hodí nejvíc klasický knedlík. No a teď co s tím? Z jaké mouky? Jak mi to nakyne? Dneska jsem se rozhodla vyzkoušet knedlík z pohankové krupice a rozhodně můžu říct, že u nás si své místo získal. Mělo to jen jednu vadu – konečně se mi povedl dobrý knedlík a partner má rozjetou alergii i s rýmou, takže si ho nevychutnal :-/ 😀 ale za sebe můž říct, že byl fakt dobrý 😉

Suroviny:

pohanková krupice (asi 10 lžic)
2 dcl vody
2 vejce
1 lžíce bezfosfátového prášku do pečiva
sůl

Postup:

V kastrůlku si dáme vařit vodu a ve chvíli, kdy začne vřít ji odstavíme, osolíme a vmícháme 3 menší lžíce krupice, aby nám vznikla hustší kaše. Těsto necháme vychladnout (nechceme ho úplně studené, jen takové vlažnější :-) ), vyklepneme do něj vejce, přidáme prášek do pečiva a podle potřeby přisypáváme krupici. Zpracujeme si bochníček a vaříme ho na pařáčku pokrytém utěrkou 15 minut. Knedlík opatrně vyndáme a propíchneme špejlí na několika místech. Necháme ho chvilinku odpočinout a můžeme podávat.

Knedlík byl opravdu dobrý. Není dusivý, v omáčce se nerozpadl, ale na jazyku se rozplýval :-) Z tohoto množství byl jeden menší knedlík na 3-4 porce.

Pohankový knedlík

Pohankový knedlík

Pohankový knedlík

Pohankový knedlík

2 thoughts on “Pohankový knedlík

  1. Rikala sem si co dneska jako prilohu, pak sem na netu nasla tohle a nadsena se vrhla do pripravy. Koukam na pytlik s krupici. Je tam neco pres pulku, dobry, hura na to. Vsecko slo krasne nez sem mela zacit delat bochnik. To by me zajimalo, jak mate velke lzice. Pridavala sem a pridavala a porad desne ridky. Spotřebovala jsem na to nakonec ctvrt kila krupice, coz byl obsah celeho sacku, bylo to teda tip top. Na paře pak radeji od oka , to jsem zu nemerila.

    V záveru jsem ale moc mile prekvapena, krasne drzi tvar, a na jazyku se doopravdy doslova rozplyvaji. Mam k tomu vepro kedlubnozelo a oblizuju se az za usima. Díky za recept :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *