Velikonoční beránek

Blíží se Velikonoce a já jsem se rozhodla, že letos poprvé budeme mít na stole pečeného beránka. Formu jsem si půjčila od babičky starou kameninovou a chyběl už jen recept. Nevím, proč se používají nějaké zvláštní recepty. Já od začátku věděla, že prostě použiju recept, který je ověřený a třeba na bábovku. No a tak to taky dopadlo. V naší skupince přibyl recept na právě takovou bábovku, která byla pro beránka jako dělaná :-)

Suroviny:

170 g rýžové mouky
80 g pohankové mouky
250 g polotučného tvarohu
150 g třtinového cukru
100 ml oleje
200 ml mléka
3 vejce
1 bezfosfátový prášek do pečiva
olej a kokos na formu

Postup:

Vyšleháme si žloutky s cukrem a tvarohem a pomalu přidáme olej a vlažné mléko. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh. Těsto vlijeme do formy vymazané olejem a vysypané třeba kokosem. Pozor, pokud máme formu i s víkem, je potřeba vysypat obě části :-) Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. asi 60 – 80 min.

Já mám formu nějakou menší, takže mi trochu těsta zbylo. Nevadí, smíchala jsem ho s karobem, nalila do vymazané formy na srnční hřbet a dala jsem to do trouby i s beránkem. Vynikající k odpolední kávičce. Beránek na fotce není nijak nazdobený, protože šlo zatím jen o test, jestli to vůbec půjde. A když jsem rozhodla, že ano, tak byl tak rychle pryč, že ani nemělo smysl nějaké zdobení. Každopádně buchta je krásně vláčná a u nás má od teď pevné místo:-)

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *