Mrkvový dort

Jednou jsem někde v kavárně s respektem ochutnala mrkvový dort a chutí mě opravdu překvapil. Já miluju dušenou mrkev, ale strouhanou syrovou ráda nemám. A nějak jsem se bála, že tam ta mrkev bude hodně cítit. Dlouho jsem otálela, hledala a nemohla jsem se odhodlat vyzkoušet ho doma. Až před pár dny mi do cesty přišel „náhodou“ fajn recept a já ho vyzkoušela. Dortík je krásně vláčný, ale zároveň takový hutnější. A mrkvička je v něm vidět, ale nijak extra není chuťově poznat.

Suroviny:

4 vejce
100 g třtinového cukru
250 g mletých mandlí (mohou být i jiné ořechy, výborný bude dort s vlašáky)
250 g jemně strouhané mrkve
50 g mouky (dala jsem 30 g pohankové a 20 g rýžové), určitě ale půjde i úplně bez mouky – vyzkouším :-)
1 bezfosfátový prášek do pečiva

Postup:

Žloutky si s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme mandle / ořechy, mouku, prášek do pečiva a mrkev. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh. Pečeme v troubě vyhřáté zhruba na 175 st. asi 20 – 30 minut. Po vychladnutí potřeme povrch zakysanou smetanou a posypeme skořicí – výborná kombinace 😉

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *