Ořechovec

Vlašské ořechy mají svou specifickou chuť a většinou jim lidé buď propadnou nebo je zavrhnou. Já je jako malá takřka nejedla, ale poslední dobou jim příchazím na chuť. Hlavně v téhle době, kdy jsou čerstvé a mají jemnou chuť. A jejich obrovskou výhodou je, že se z nich dají péct výborné moučníky bez použití jakékoliv mouky :-)

Suroviny:

200 g mletých vlašských ořechů
100 g třtinového cukru (já dávám domácí vanilkový)
4 vejce
sůl

Postup:

Celý postup je opravdu neskutečně jednoduchý. V jedné míse vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli a ve vedlejší žloutky s cukrem. Do žloutkové pěny si dáme trochu sněhu a pomalu přidáme ořechy. Sněhu jen tolik, abychom mohli rozmíchat ořechy a nevytvořila se nám hustá hrouda. Když máme vmíchány všechny ořechy, opatrně zašleháme zbytek sněhu a vylijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. asi 40 min.

Po vychladnutí je možné ořechovec rozkrojit a naplnit prakticky čímkoliv. Výborná bude marmeláda. Já se tentokrát rozhodla pro vanilkový pudink a bylo to také moc dobré. Hned jak ho znovu udělám (a bude to brzy), tak vyměním fotku. Tahle byla dělaná narychlo ráno po tmě a s chudákem rozpadlým kouskem. No ale na chuti mu to neubralo :-)

Ořechovec

Ořechovec

Rajská omáčka s masovými kuličkami

My nejsme zrovna domácnost, kde by se týden co týden dělaly nějaké omáčky. Takové ty české klasiky typu guláš, koprovka, svíčková apod. se na našem stole objeví tak 2x do roka a to na ně zrovna musíme dostat chuť. A právě to se stalo tenhle týden, když se mi zastesklo po rajské. Nasládlá vůně téhle omáčky mě lákala a proto jsem se do ní dneska ráno pustila :-)

Omáčka:
2 cibule
12 kuliček černého pepře
7 kuliček nového koření
7 bobkových listů
3 lžíce rýžové mouky
3 lžíce Tamari
1 litr vody / vývaru
sůl
cukr
skořice

Masové kuličky:
600 g hovězího mletého masa
1 cibule
sůl
pepř

Postup:

Cibuli si nakrájíme na kousky a necháme v hrnci na oleji zesklovatět. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list a chvilinku opékáme. Zasypeme moukou, podlijeme lehce vodou, Tamari (použila jsem ji s vodou místo vývaru), osolíme a vmícháme rajský protlak. Omáčku necháme za občasného míchání probublávat asi 45 minut a poté si ji přepasírujeme přes síto, abychom odstranili koření a kousky cibule. Poprášíme lehce skořicí a osladíme dle chuti. Povaříme ještě pár minutek a máme hotovo.
Než se nám provaří omáčka, připravíme si kuličky. Mleté maso smícháme s cibulí nakrájenou na drobounko, solí a pepřem. Na vymazaný plech tvarujeme kuličky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. asi 30 min.

U nás se dneska rajská podávala s pohankovým knedlíkem. A byla to dobrota :-)

Rajská omáčka s masovým kuličkami

Rajská omáčka s masovým kuličkami