Patizonové placičky

Když se řekne patizon, tak si představím smažené kousky ve tvaru podkovy. Ale když jsem nedávno dostala 2 krásné kousky, chtěla jsem zkusit něco jiného. Výsledkem jsou placičky, které jsou krásně jemné, vláčné a díky velkému obsahu bylinek a řas i plné zdraví prospěšných látek :-)

Suroviny:

1 velký patizon
1 velká červená cibule
1/2 hrnku sekané pažitky
1/2 hrnku sekané petrželky
2 lžíce Nori vloček
2 vejce
jáhlové vločky
sůl, pepř

Postup:

Patizon si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli očistíme a pokrájíme na drobno. Všechny suroviny si dobře promícháme a dle potřeby přisypeme jáhlové vločky. Ze směsi nechceme tuhý balvan, takže s vločkami jen tak, aby vzniklo těsto podobné těstu na bramboráky. Vkládáme po lžících na rozpálenou pánev a pečeme z obou stran.

My měli z jednoho většího patizonu 10 placiček a zmizely jak pára nad hrncem. Dobrota to byla :-)

Patizonové placičky

Patizonové placičky

Zahrádkový salát

V období, kdy jsem si měla užívat kamarády a bavit se, jsem často musela pracovat na zahrádce, vytrhávat plevel, okopávat zeleninu a dělat spoustu dalších, pro děti nezáživných věcí. Vypěstovala jsem si k tomu odpor. Ona to totiž nebyla ani tak zahrádka, jako spíš plantáž :-/ Tak nějak jsem zanevřela i na zeleninu, protože jsem za ní viděla tu spoustu času, kterou jsem tam dobrovolně povinně musela trávit. Jak jsem ale dospívala a začala se zajímat o výživu, můj postoj k zelenině se naštěstí začal zase srovnávat. A také už mě nikdo nenutil trávit x hodin zahradničením. Když jsme pak přemýšleli s partnerem, kde se usadit, věděla jsem, že zahrádku chci, ale korigovat si ji budu sama – co do velikosti i do pěstovaných plodin. Dneska si svou zahrádku užívám. Baví mě to, že si můžu utrhnout šťavnaté rajčátko, které opravdu chutná jako rajče. Žasnu nad tím, že z malého semínka vyrostla krásná cuketa a cestou po zahradě si utrhnu voňavou meruňku. Na otázku typu „To Tě zahradničení chytlo, jo?“ odpovídám, že ano, protože mě do toho nikdo nenutí a dělám to podle svého. Když se mi nechce vytrhávat plevel, tak s oblibou říkám, že uznávám permakulturní pěstování :-) Celkově od doby, kdy primárně to, co mě baví, je na tom světě líp :-)

Ale jedna dobrá věc z těch starých časů zůstala. Ač mám ráda saláty a zdravá jídla, tak jako první si asi vždycky představím tuhle rychlovku, kterou jsme vždycky doma dělali a která mi prostě zachutnala. Je to primitivně jednoduché, ale pro mě výborné, takže jednou za čas, když je zahrádka plná dobrot – proč ne :-) Poměr surovin chybí schválně, je to prostě podle chuti 😉

Suroviny:

rajčata
papriky
okurky
červená cibule
šunka nebo vegesalám
sůl a pepř
Tamari
Umeocet
majonéza
hořčice

Postup:

Zeleninu si nakrájíme nadrobno, osolíme, opepříme a dochutíme Tamari a Umeoctem. Nic víc, nic míň. Je to rychlé a výborné :-)

Zahrádkový salát

Zahrádkový salát