Bramboráky

Jsou jídla, na která musím mít opravdu chuť. Ale když to na mě přijde, tak si klidně týden počkám na vhodnou dobu a pak si je vychutnám. A to je případ i těchto bramboráčků, na kterých jsem si dneska pochutnala :-) Je to klasika, kterou zná každý, ale možná někoho tenhle recept naladí, aby si zase jednou ty svoje oblíbené bramboráky dal 😉

Suroviny:

1 kg brambor
2 vejce
4 stroužky česneku
majoránka
sůl, pepř

Postup:

2 brambory si nastrouháme na jemnějším struhadle a zbytek nahrubo. Přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek a pořádně promícháme. Lžící klademe hromádky na rozpálenou pánev a rozetřeme do nižších placek. Smažíme na střední teplotu do zlatova. Bramborák si dám ráda i samotný jen tak, ale dneska byl se zelím, do kterého jsem dala kousek kvalitní šunky :-)

Bramboráky

Bramboráky

Marmeláda plná jahod

Linecké cukroví slepované marmeládou nebo čerstvé pečivo s máslem a marmeládou… hmmmm… dobrota :-) ale marmelády z obchodu jsou většinou buď přeslazené, plné různé chemie a nebo dost drahé. Proč si ale neudělat domácí skleničky, které budou přesně podle naší chuti a u kterých víme, co v nich je? My máme letos dokonce 3 druhy jahodové – lehce oslazenou třtinovým cukrem pro mě, středně oslazenou klasickým cukrem a pak na přání ještě trochu víc oslazenou (ta už je na mě ale moc sladká a dle mého se sladkostí blíží té kupované). Recept níže je na prostřední variantu.

Suroviny:

2 kg jahod
0,5 kg cukru
šťáva z půlky citronu
1 prášek z agaru (10 g)

Postup:

Jahody si očistíme od stopek a omyjeme – dáme si pozor, aby žádná nebyla nahnilá. Větší kousky si pokrájíme a dáme do velkého hrnce, kde na střední teplotu vaříme asi půl hodiny. Poté přidáme cukr a citronovou šťávu a necháme ještě asi 10 min provařit. Připravíme si sklenice a nalijeme do nich vroucí vodu, aby se nám napařily. Je důležité, aby sklenice i víčka byly naprosto čisté. Marmeládu nemixuji, máme rádi kusy jahod. Nemusíte se ale bát, že by pak nešla mazat. Varem se jahody rozpadnou a jsou pak krásně měkkounké. Na závěr do hrnce vsypeme agar, pořádně rozmícháme a necháme jen minutku prohřát. Naprosto čistou lžící pak plníme marmeládu do sklenice, otřeme okraj a okamžitě zavíčkujeme. Sklenici otočíme dnem vzhůru a postavíme na tepluvzdorný povrch (třeba prkénko). Asi po 15 minutách sklenice s marmeládou otočíme do správné polohy a necháme vystydnout. Při otáčení by sklenice neměla zasyčet. V takovém případě se víčko nechytlo správně a tuhle sklenici si dejte do lednice na brzkou spotřebu :-) Mě chytly letos zatím všechny sklenice, takže se toho opravdu nebojte 😉

Marmeláda plná jahod

Marmeláda plná jahod

Jahodový koláč s drobenkou

Původně jsem chtěla dělat normální bublaninu a na ní dát drobenku. A protože drobenku jsem ještě nedělala, hledala jsem poměr pro máslo, cukr a mouku. No a cestou se můj původní záměr změnil na koláč s tvarohem a výsledkem je tato dobrota, která si určitě získá i vás :-)

Korpus:
100 g rýžové mouky
70 g pohankové mouky
60 g moučkového cukru
1 žloutek
125 g másla
sůl

Tvarohová vrstva:
500 g tvarohu (v kostce)
100 g třtinového cukru (já dala domácí vanilkový)
3 vejce
1/2 vanilkového pudingu
1/2 citronu
300 g jahod nakrájených na kousky

Drobenka:
30 g másla
5 lžic rýžové krupičky
3 lžíce třtinového cukru

Postup:

Jako první si ze všech surovin na korpus vypracujeme pevné těsto, které si dáme do lednice. Poté si připravíme drobenku – máslo, krupičku i cukr si dáme do mísy a prsty mačkáme tak dlouho, až nám vznikne sypká hmota. V druhé míse si smícháme tvaroh se žloutky, cukrem, vanilkovým pudingem (práškem!) a šťávou z půlky citronu. Z bílků si připravíme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do tvarohového krému. Těsto si vyndáme z lednice a umačkáme ho do koláčové formy tak, abychom měli zvednuté okraje. Pro jistotu můžeme použít pečící papír, ale těsto je mastné dost. Pokud bychom těsto nechali vychladit dostatečně dlouho (alespoň 2 hodiny), dalo by se vyválet. Na těsto uhladíme tvarohovou vrstvu a poklademe kousky jahod. Posypeme drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme asi 60 min na 175 st. A rádím péct těsně před spaním. Do rána koláč stihne v klidu vystydnout a vy tak nemusíte čekat nad horkou dobrotou, kdy už si konečně budete moct dát :-)
Jahodový koláč

Jahodový koláč

 

Ředkvičkový salátek

Takové ty čerstvé ředkvičky, které sotva vyndáte ze záhonku a ony vás štípnou do jazyka. Mňam. To je přesně to kouzlo vlastní zahrádky, na které si posbíráte plody vlastní práce. Vlastně ani ne tak vlastní jako práce přírody. Vždyť není to úžasné? Dáme do země semínko a za pár týdnů z něj máme výbornou, voňavou ředkvičku :-)

Suroviny:

10 ředkviček
3 lahůdkové cibulky
1 řecký jogurt
1 lžička majonézy
špetka soli a čerstvě mletého pepře
pár kapek citronové šťávy

Postup:

Ředkvičky si nakrájíme na tenké plátky a cibulku včetně zelené natě na proužky. Vše pořádně promícháme s tvarohem, majonézou, citronovou šťávou, solí a pepřem a dáme aslepoň na hodinku uležet. Salátek je moc dobrý i samotný bez jakékoliv přílohy 😉

Ředkvičkový salát

Ředkvičkový salát

Letní jahodový dortík

Kdo by neznal klasiku v podobě nepečeného dortu. Každá rodina na něj má svůj recept a každému chutná trochu jinak. Někdo má raději krémovou náplň a někdo zase spoustu piškotů. Já patřím k té první skupině,  i když tenhle dortík byl více piškotový. Tak jako tak byl moc dobrý a minulý víkend se po něm jen zaprášilo :-)

Suroviny:

500 g jahod nakrájených na plátky
1,5 sáčku piškotů
2 smetany ke šlehání
1 tvaroh v kelímku
1 zakysaná smetana
vanilkový třtinový cukr dle chuti

Postup:

Nejprve si připravíme krém – ušleháme si smetany a poté do nich opatrně vmícháme tvaroh a zakysanou smetanu. Dle chuti lehce osladíme cukrem. Na dno dortové formy poklademe jednu vrstvu piškotů a lehce je potřeme připraveným krémem. Teprve na krém dáme jahody. Nyní dáme vyšší vrstvu krému a poté zopakujeme vrstvy piškotů, krému, jahod a končíme vrstvou krému. Dortík dáme vychladit do lednice a těšíme se na ráno, až se do něj budeme moct pustit :-)

Letní jahodový dortík

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tak tenhle víkend byl opravdu jahodový. A protože čerstvé jahůdky nevydrží moc dlouho, tak jsem vymýšlela, jak všelijak si je můžeme vychutnat. Jednou z variant byly i klasické jahodové knedlíky. Tenhle recept mě překvapil tím, jak byl ve finále jednoduchý a hrozně rychlý. Kdo nemá rád tvaroh chuťově, tak se nemusí bát, není z těsta cítit. Naopak tvarohoví milovníci si mohou knedlíky řádně na talíři posypat strouhaným tvarohem a chutě tak výborně skloubit dohromady :-)

Suroviny:

1 vejce
1 tvaroh (měla být kostka, ale já dala vaničku)
200 g pohankové krupice
120 g rýžové mouky polohrubé (v receptu RMP)
špetka soli
1 lžíce cukru (na cukr do těsta jsem zapomněla a nevadilo nám to)

Postup:

Všechny ingredience smícháme dohromady a případně dosypáváme RMP dokud nezískáme nelepivé těsto. Uděláme si váleček a postupně si ubíráme malé množství, ze kterého uvalíme kuličky. Ty si rozmáčkneme na trošce RMP a do kolečka zabalíme jahodu nebo jiné ovoce. Balíček pečlivě uzavřeme a lehce obalíme v RMP. Připravené knedlíky vhodíme do osolené vroucí vody a po jejich vyplavání na povrch vaříme asi 5 min. Na talíři si jahodáky posypeme dle chuti (v mém případě tvaroh a kakao) a už se jen unášíme na vlnách té dobroty :-)

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami