Plněné žampiony

Žampiony máme rádi snad ve všech variantách. Jako pečené, vařené  se zeleninou, grilované  a tak různě. Plněné jsme ale neměli už hodně dlouho a tyhle byly větší, takže k tomu přímo vyzývaly. Jako náplň můžete samozřejmě použít cokoliv vás napadne a nebo cokoliv potřebujete vyklidit z lednice. Já měla chuť na kombinaci s kuřecím masem a proto dopadly tak, jak dopadly – výborně :-)

Suroviny:

9 větších žampionů
200 g kuřecího masa (já použila prsa)
100 g sýru Gouda (může být jakýkoliv, ale raději výraznější, např. niva, parmezán)
olej
sůl
pepř
grilovací směs (pozor na složení!)

Postup:

Kuřecí maso si nakrájíme na drobounké kostičky a dáme do mísy. Zasypeme grilovacím kořením, čerstvě mletým pepřem, polijeme olejem a rukama pořádně prohněteme, abychom koření do masa vmasírovali. Směs dáme do lednice uležet na co nejdéle, ideálně přes noc. Poté si na pánvi orestujeme cibulku nakrájenou nadrobno (jako tuk použijeme lžíci oleje, ve kterém jsme marinovali kuřecí) a přisypeme maso. Opečeme tak, aby se maso zatáhlo a dáme si stranou. Žampiony si očistíme a vykrojíme nožičky. Ty můžeme pokrájet na drobno a přidat je k náplni. Houby plníme masovou směsí, kterou lehce vmáčkneme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. asi 45 min. poté vyndáme a posypeme nahrubo strouhaným sýrem a dáme ještě na 15 min zapéct pod gril. My jsme si žampiony vychutnali s bramborovou kaší a polníčkem :-)Plněné žampiony 

Pohanková sekaná

Dloooouuuuho jsem se chystala na tenhle způsob úpravy pohanky a nakonec jsme se dočkali. Takovou tu masovou sekanou dělanou poctivě od mamky nebo od babičky jsem mívala ráda, jenže sama jsem ji ještě nikdy nezkoušela. Nějak často mleté maso nevařím / nepeču. A tak jsem chtěla zkusit alespoň tuhle zdravější variantu. Dopadlo to dobře, ale příště to chce určitě víc dokořenit. Při pečení se původně výrazně ochucená hmota změnila v ne moc výraznou :-)

Suroviny:

300 g pohanky v suchém stavu
2 vejce
1/2 hrnku kukuřičné strouhanky
5 stroužků česneku
sůl, pepř, majoránka
cibule
hořčice

Postup:

Pohanku si uvaříme v osolené vodě – ideální varianta je vsypat pohanku do vroucí vody a po 3 minutách vypnout a nechat dojít. Do mísy si dáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, koření a přimícháme vychladlou pohanku. Podle potřeby přisypeme strouhanku a na pekáčku si vytvoříme šišku, kterou ze všech stran lehounce potřeme olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 45 minut. Poté sekanou potřeme lehce hořčicí (to nám vytvoří křupavý povrch) a dopečeme ještě asi 15 minut pod grilem.

My jsme si sekanou dali s lepenicí – na pánvi lehce osmahneme cibulku a spolu s pokrájeným zelím jí vmícháme do šťouchaných brambor.

Pohanková sekaná

Pohanková sekaná

 

Piškotový dortík

Vloni v létě jsem očekávala velkou rodinnou návštěvu a přemýšlela jsem, co jim nabídnu ke kávě.  S bezlepkovým pečením jsem ještě neměla takové zkušenosti, takže jediné, co jsem věděla bylo, že chci použít jablka ze zahrádky. Hledala jsem tedy nějaký základ. Ačkoliv jsem nikdy klasický piškot nemusela, tak jsem nakonec skončila u něj. A v kombinaci s jablečnou a smetanovou vrstvou je to výborný a přitom celkem lehký dezert 😉

Korpus:
5 vajec
1 vanilkový cukr
2 lžíce třtinového cukru
3 lžíce oleje
150 ml jáhlové mouky (ano, opravdu se to měří na ml :-) )
1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva

Jablečná vrstva:
1 kg jablek
1 vanilkový pudink
cukr dle chuti

Smetanová vrstva:
1 smetana ke šlehání
2 zakysané smetany
1 vanilkový cukr

Postup:

V míse ušleháme žloutky s cukrem, olejem a na závěr přidáme moukou s práškem do pečiva. Ve druhé míse si vyšleháme tuhý sníh a pomalu vmícháme do mísy se žloutkovým základem. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme 30 min na 200 st.
Než korpus vychladne, přípravíme si druhou vrstvu. Jablka oloupeme, vykrájíme jadřince a nakrájíme na menší kousky. Podlijeme lehce vodou, osladíme a přivedeme k varu. Jablka nerozvaříme úplně, ale jen tak, aby byla měkounká a vyvařila se z nich část vody. Pokud nám jejich konzistence vyhovuje, nalijeme do nich pudink rozmíchaný v trošce vody a minutu povaříme. Vlažnou jablečnou směs urovnáme na vychladlý piškotový korpus a necháme v lednici zatuhnout.
Na závěr si vyšleháme smetanu s vanilkovým cukrem a do tuhé šlehačky opatrně vmícháme zakysanou smetanu. Smetanovou vrstvu rozprostřeme na jablka a posypeme skořicí.
Celý dort necháme přes noc v lednici, aby nám krásně ztuhl.
Poznámka: Do jablečné vrstvy můžeme pro jistotu přidat 1 sáček Agaru.

.

 

Piškotový dortík

Piškotový dortík

Maminčina paštika

Kdysi dávno jsem si jednou za čas dala paštiku ráda. Od dob, kdy se ale zajímám o to, co jím, bych si už paštiku v obchodě nekoupila ani násilím. Dlouho na mě na internetu vyskakovaly recepty na domácí paštiky, ale já je tak nějak odsouvala stranou. A pak mi volala mamka, že nám udělala paštiku. Cože? No jaké to asi bude. Bylo to výborné. A když jsem k ní jela naposledy, tak jsem si ji rovnou objednala :-) A byla ještě lepší, než minule. Takže jednou za čas ano, ale domácí od maminky :-)

Suroviny:

500 g kuřecích jater
125 g másla
100 g smetany ke šlehání (půl kelímku)
2 cibule
4 stroužky česneku
tymián
provensálské koření
sůl

Postup:

Osmažíme si cibuli a přidáme plátky česneku. Játra si pokrájíme na kousky a přidáme je na cibulku. Posypeme tymiánem a provensálským koření a vše osmažíme. Po vychladnutí rozmixujeme s půlkou másla a smetanou ke šlehání. Dosolíme a dle chuti ještě přikořeníme. Do paštiky můžeme vmíchat mandle nebo třeba brusinky. Směs přendáme do misky a necháme v lednici pořádně vychladit.

Maminčina paštika

Maminčina paštika

 

Velikonoční beránek

Blíží se Velikonoce a já jsem se rozhodla, že letos poprvé budeme mít na stole pečeného beránka. Formu jsem si půjčila od babičky starou kameninovou a chyběl už jen recept. Nevím, proč se používají nějaké zvláštní recepty. Já od začátku věděla, že prostě použiju recept, který je ověřený a třeba na bábovku. No a tak to taky dopadlo. V naší skupince přibyl recept na právě takovou bábovku, která byla pro beránka jako dělaná :-)

Suroviny:

170 g rýžové mouky
80 g pohankové mouky
250 g polotučného tvarohu
150 g třtinového cukru
100 ml oleje
200 ml mléka
3 vejce
1 bezfosfátový prášek do pečiva
olej a kokos na formu

Postup:

Vyšleháme si žloutky s cukrem a tvarohem a pomalu přidáme olej a vlažné mléko. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh. Těsto vlijeme do formy vymazané olejem a vysypané třeba kokosem. Pozor, pokud máme formu i s víkem, je potřeba vysypat obě části :-) Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. asi 60 – 80 min.

Já mám formu nějakou menší, takže mi trochu těsta zbylo. Nevadí, smíchala jsem ho s karobem, nalila do vymazané formy na srnční hřbet a dala jsem to do trouby i s beránkem. Vynikající k odpolední kávičce. Beránek na fotce není nijak nazdobený, protože šlo zatím jen o test, jestli to vůbec půjde. A když jsem rozhodla, že ano, tak byl tak rychle pryč, že ani nemělo smysl nějaké zdobení. Každopádně buchta je krásně vláčná a u nás má od teď pevné místo:-)

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek