Tvarohový koláč s borůvkovou omáčkou

Víkendy jsou u nás poslední dobou ve znamení nějakých koláčů, dortů, závinů a nebo muffinků. Tentokrát jsem chtěla spojit tvaroh s ovocem, ale přitom jsem nechtěla klasický korpus z mouky. Díky jedné milé nápovědě padla volba na tento koláč s vločkovým korpusem a my jsme si opravdu pochutnali :-)

Suroviny:

Korpus:
180 g pohankových vloček
100 g slunečnicových semínek (lze použít jakékoliv ořechy, semínka bych jiná asi nepoužívala)
3 lžíce třtinového cukru
100 g rozehřátého másla

Náplň:
500 g tvarohu ve vaničce
1 zakysaná smetana
3 vejce
1 vanilkový cukr

Postup:

V míse si smícháme vločky s nadrcenými semínky (nebo ořechy) a cukrem a zalijeme rozpuštěným máslem. Rukou pečlivě promícháme a poté namačkáme na dno dortové formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Dáme do trouby vyhřáté na 175 st. a pečeme asi 15 minut. Mezitím si připravíme náplň. Metličkou si promícháme tvaroh se smetanou a cukrem (v této fázi ochutnáme, jestli je to pro nás dost sladké) a do směsi vlijeme rozšlehaná vejce. Vše pečlivě spojíme a hotovou směs vylijeme na předpečený korpus. Společně pečeme ještě asi hodinu. Koláč necháme dobře vystydnout a podáváme přelitý teplou ovocnou omáčkou. Já rozvařila lehce borůvky, osladila medem a trošku promixovala.

 

Tvarohový koláč s borůvkovou omáčkou

Tvarohový koláč s borůvkovou omáčkou

Fazolky se zeleninou a rýží natural

Fazolky u nás doma likvidujeme celkem ve velkém. Je to i taková vděčná potravina, když se mi nechce vařit, a nebo když jsme po posledních dnech přejedení a chceme jen něco lehčího. No a protože minulý týden byl právě o spoustě jídla, tak jsem včera ukuchtila jednu z našich fazolkových variací a musím říct, že ač to možná nevypadá, bylo to moc dobré :-)

Suroviny:

zelené fazolky (používám mražené)
3 červené cibule
3 zelené papriky
3 rajčata
1/2 smetany ke šlehání
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce Nori vloček
sůl, pepř, Tamari
sezamové semínko
rýže natural

Postup:

Na lehce posoleném oleji si necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na měsíčky a přidáme proužky papriky. Necháme chvilinku opéct a přidáme rajčata pokrájená na menší kousky. Zeleninu zakapeme Tamari a posypeme čerstvě mletým pepřem. Přisypeme fazolky a dusíme do měkka (voda navíc není potřeba, rajčata i papriky pustí šťávu). Množství fazolek závisí na chuti každého z nás. My je máme rádi, takže jsem použila stejné množství fazolek, jako zeleninového základu. Chvilku před dokončením do směsi vlijeme šlehačku. Mělo by jí být jen tolik, aby vytvořila povlak na fazolkách, určitě je nechceme utopit :-) Nakonec vmícháme lahůdkové droždí a Nori vločky a necháme už jen minutku propojit chutě. Podáváme s rýží natural a posypané sezamovým semínkem.

 

Fazolky se zeleninou a rýží natural

Fazolky se zeleninou a rýží natural

Rýžový nákyp

Když jsem přemýšlela, jaký dortík si upeču k narozeninám, nemohla jsem se rozhodnout. Chtěla jsem, aby byl s ovocem. Na druhou stranu jsem nechtěla spoustu mouky a pořád ještě nebyly naloupané ořechy. Nakonec jsem si vzpomněla, že jsme už dlouho neměli rýžový nákyp a volba byla jasná. Je to taková typická dobrota, že v každé rodině je určitě nějaký ověřený recept. Já peču tenhle, protože takhle ho vždycky pekla moje mamka, když jsem byla menší a takhle nám chutná:-)

Suroviny:

1. fáze:
750 ml mléka
50 g cukru
50 g másla
200 g rýže
špetka soli

2. fáze:
60 g másla
60 g cukru
3 vejce
citronová kůra
1 vanilkový cukr
ovoce dle chuti

Postup:

Do studeného mléka dáme propláchnutou rýži, máslo, špetku soli a přivedeme k varu. Za občasného míchání (běžně se rýže během varu nemíchá, ale tady je to opravdu potřeba) si uvaříme kaši a dle chuti osladíme. Poté ji necháme pořádně vychladnout – ideálně přes noc.
Druhý den si vyšleháme povolené máslo s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Do základu vmícháme kaši a ovoce nakrájené na kousky. Na závěr vmícháme pevný sníh. Pekáč si vymažeme máslem, ale ničím nevysypáváme. Přendáme si do něj směs a pečeme na 180 st. asi 60 – 90 minut, dokud povrch nezezlátne.
Na fotce je nákyp se švestkami a skořicí a ač to nevypadá, tak švestek je tam opravdu hodně :-)

Rýžový nákyp

Rýžový nákyp

 

Tuňáková pomazánka

Je někdo, kdo nedělá nějakou rybí pomazánku? Když jsem byla menší, tak převládala klasika, kdy mamka rozebrala sardinky nebo makrelu a s něčím to smíchala. Když jsem začala vést svou kuchyň, tak pomazánka byla víceméně jen z té makrely, protože pohled na ty sardinky mi dost vadil :-/ Uzenou makrelu miluju. Jenže – popravdě se mi moc často nechce přebírat ty kostičky, tak nejčastěji u nás vede právě tahle verze. Je jednoduchá, rychlá a přitom zdravá 😉

Suroviny:

160 g tuňáka (ideálně ve vlastní šťávě)
200 g klasické Lučiny (klidně použijte domácí)
1 červená cibule
2 kyselé okurky
1 lžíce majonézy
1 lžíce hořčice
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Tak na tohle snad ani není potřeba nějaký postup. Prostě se to všechno nakrájí na drobounko a smíchá. Dochutíme si podle sebe solí a pepřem – nepřeháníme to.  Ideálně necháme přes noc proležet a pak už si jen vychutnáváme tu dobrotu. Já třeba miluju kombinaci tuňákové pomazánky a sterilovaných kapií – mňam :-) (Ano, vím, že na obrázku jsou čerstvé papriky. To je ta lepší a zdravější varianta)

 

Tuňáková pomazánka

Tuňáková pomazánka

Červená čočka na kari

Asi bychom stěží našli někoho, kdo ještě nezkoušel červenou čočku. A pokud jí nezkoušel, tak o ní alespoň slyšel. Červená čočka má pro nás kuchařky jednu obrovskou výhodu. Narozdíl od klasické hnědé čočky se nemusí namáčet a je vařená během chvilky. Ale to zdaleka není jediné její plus. Kromě vysokého množství bílkovin a vlákniny obsahuje také spoustu minerálů (železo, fosfor, zinek, selen) a vitamin B6. A jako takový bonus – červená čočka nenadýmá. U nás se často vaří na popud partnera. Ten si ji oblíbil a mně zase vyhovuje, že to je opravdu vděčná surovina, kterou lze upravit na mnoho způsobů. Naposledy jsem vyzkoušela právě tento postup.

Suroviny:

1 hrnek červené čočky (v suchém stavu)
1 zelená paprika
1 větší mrkev
1 cibule
1 lžíce Tamari
sůl, pepř, kari koření

Postup:

Na trošce oleje (já použila kokosový) si osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Po chvilce přidáme kostky papriky, měsíčky mrkve, zakápneme Tamari a chvilku opékáme, aby se nám zelenina rozvoněla. Červenou čočku si propláchneme ve vodě a přisypeme ji k zelenině. Posypeme kari kořením, podlijeme trochou vlažné vody a vaříme do změknutí – cca 15 – 20 min. Vody dáme opravdu jen trochu, abychom nemuseli ničím zahušťovat. Přilít můžeme kdykoliv. Když je čočka měkká, tak už jen dochutíme solí, pepřem, popřípadě ještě trochou Tamari a servírujeme. U nás s rýží Basmati a posypáno slunečnicovými semínky :-)

Červená čočka na kari

Brokolicová krémová polévka

Já nejsem úplné polévkový tip, ale jednou za čas proč ne. A třeba jako taková jednodušší večeře v chladných dnech, kdy příjemně zasytí a zároveň nás krásně prohřeje je to i pro mě vítaná dobrota.

Suroviny:

1 brokolice
1 zakysaná smetana
2 mrkve
slunečnicová semínka
sůl, muškátový oříšek

Postup:

Brokolici si rozebereme na růžičky a pořádně propláchneme. Dáme si ji vařit do zeleninového vývaru. Pokud vývar nemáme, stačí voda ochucená zeleninový kořením, ale klidně i čistá 😉 Voda by měla být jen lehce nad brokolicí. Lehce osolíme a uvaříme do měkka – ale pozor, nerozvařit. Chceme, aby byla pořád krásně zelená. Hrnec odstavíme ze sporáku a tyčovým mixérem vytvoříme jemný krém.  Vmícháme zakysanou smetanu podle toho, jak moc chceme polévku zjemnit. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem a případně solí. Na pánvičce si na trošičce másla orestujeme zlehka mrkev nastrouhanou na nudličky (já používám škrabku na julienne, abych nudličky měla delší :-) ). Na talíři polévku dozdobíme slunečnicovými semínky a mrkví.

Brokolicová krémová polévka

Brokolicová krémová polévka

Mrkvový dort

Jednou jsem někde v kavárně s respektem ochutnala mrkvový dort a chutí mě opravdu překvapil. Já miluju dušenou mrkev, ale strouhanou syrovou ráda nemám. A nějak jsem se bála, že tam ta mrkev bude hodně cítit. Dlouho jsem otálela, hledala a nemohla jsem se odhodlat vyzkoušet ho doma. Až před pár dny mi do cesty přišel „náhodou“ fajn recept a já ho vyzkoušela. Dortík je krásně vláčný, ale zároveň takový hutnější. A mrkvička je v něm vidět, ale nijak extra není chuťově poznat.

Suroviny:

4 vejce
100 g třtinového cukru
250 g mletých mandlí (mohou být i jiné ořechy, výborný bude dort s vlašáky)
250 g jemně strouhané mrkve
50 g mouky (dala jsem 30 g pohankové a 20 g rýžové), určitě ale půjde i úplně bez mouky – vyzkouším :-)
1 bezfosfátový prášek do pečiva

Postup:

Žloutky si s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme mandle / ořechy, mouku, prášek do pečiva a mrkev. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh. Pečeme v troubě vyhřáté zhruba na 175 st. asi 20 – 30 minut. Po vychladnutí potřeme povrch zakysanou smetanou a posypeme skořicí – výborná kombinace 😉

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Mramorová bábovka

Bábovku jsem pekla v životě jen párkrát. V dobách lepkových jsem vlastně nepekla skoro žádné sladké. A když jsme se vloni přestěhovali, formu jsem odnesla na půdu s tím, že ji stejně nepotřebuju. Posledních pár týdnů jsem ale měla chuť na takovou tu klasickou bábovku jako od maminky. A nešlo jen o těsto, ale i o ten tvar :-) No a dneska na ni došlo. Formu jsem snesla zase dolů a vám nabízím recept na moc dobrý a jednoduchý dezert k odpolední kávičce 😉

Suroviny:

500 g rýžové mouky (přišlo mi to hrozně moc a už jsem se chystala vymazat další formu, ale bylo to akorát)
200 g třtinového cukru (na mě spíš sladší, přítel povídal málo – tak se rozhodněte :-)
3 vejce
250 ml mléka
130 ml oleje
1 bezfosfátový prášek do pečiva
trochu kakaa

Postup:

Nejprve si vyšleháme vejce s cukrem a pak pomalu přiléváme olej. Přidáme mléko a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Půl těsta si dáme do druhé misky a přidáme do něj kakao. Do vymazané a kokosem vysypané formy lijeme postupně světlou a tmavou hmotu. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. asi 45 minut.

Já jsem dnes použila olivový olej, jelikož jsem jiný neměla v dostatečném množství. Pekla jsem s ním už několikrát a nikdy nebyl cítit. Dneska v té bábovce kupodivu trochu ano. A ačkoliv olivový olej za studena moc nepoužívám, protože je na mě moc chuťově výrazný, tak mě v té bábovce ten jemný nádech bavil:-)

Mramorová bábovka

Mramorová bábovka

Hlava jako mocná čarodějka

Loňský rok byl pro mě v mnohém přelomový. Spoustu věcí jsem přehodnotila a něco se mi podařilo už i změnit. Jeden z největší přelomových okamžiků ale přišel v červenci. V květnu jsem po několika letech dala výpověď v práci a těšila jsem se, jak si užiju alespoň měsíc volna. Budu relaxovat, sportovat (ano, konečně se zbavím těch kancelářských kil), číst knihy, které miluju atd. atd. Byl tu červenec, venku nádherně a já měla konečně volno. Wau… Vyrazila jsem celá nadšená na kolo a doslova jsem jela až do minusu. Cítila jsem na sobě, jak ze mě všechno spadlo – veškerá maska, kterou jsem několik let nosila. Bohužel i sama před sebou. Ten den jsem si cestou sáhla na fyzické, ale i na psychické dno. Absolutně. Najela jsem sice jen nějakých 40 km (po prvotním ujištění, že nebydlíme v kopcovité oblasti, jsem sjela několik krušných kopců nahoru i dolů), ale ta cesta pro mě byla naprosto o něčem jiném. Byl to takový můj restart. Doma jsem byla naprosto vyčerpaná, ale své dno jsem podpořila ještě půstem. Ano, pro někoho šílená kombinace, pro někoho šílenství. Jenže občas je opravdu nutné, aby měl člověk prostor podívat se hluboko sám do sebe.

Já jsem si myslela, jak jsem všechno pochopila a jak se mi otevřely obzory. Trvalo to asi týden a mě začalo být divně. Cítila jsem bolest a odmítala jsem si to přiznat, protože mi to bylo hloupé. Jenže bolest mě dohnala na pohotovost. Následoval chirurgický zákrok a nařízení, že mám ležet – div, že mi dovolili se hnout. Po týdenní kontrole další řezání. Po 3 týdnech jsem se dostala ke specialistovi a … další řezání. Mimo jiné mi bylo i řečeno, že ležení mi naopak škodí. Takže pohyb ne, ale co nejvíce sedět. Pokračovalo to takto další skoro 2 měsíce. Z mého odhodlání a prozření byl balíček nervů. Střídalo se u mě období, kdy jsem přemýšlela nad tím, co mi chce tělo říct a období, kdy jsem jen schoulená ležela a brečela bolestí nebo zoufalstvím. Během té cesty jsem se mnohem víc naučila respektovat své tělo a byla to mimo jiné i má cestě k bezlepkové stravě. Kdykoliv jsem si totiž dala něco s lepkem, stav se zhoršil.

„Díky“ tomuto dlouhému maratonu jsem obviňovala kolo, že to ono za všechno může. Ne tedy přímo to kolo, ale cyklistika jako taková. Pak jsem si myslela, že jsem to prostě jen po dlouhé době nicnedělání přehnala a tělo to nezvládlo. Jenže dneska už vím, že tato nemoc by pravděpodobně přišla tak jako tak i bez kola. Po letech stresu z práce a všech životních okolností mělo moje tělo volno. Mohlo dýchat. A najednou muselo všechno ven. Uvolnila se psychika. Tělesné problémy se sice také ukázaly, ale jsem za ně ráda, protože tělo mělo čas se s nimi vypořádat. Pořád ale ve mně byl blok, že na kolo si jen tak nesednu.

Proč to ale píšu zrovna dneska? Je to pár dní, co nám přišla pozvánka na cyklovíkend. Říkala jsem si super, to pojedeme. Bude zábava a snad bude i nějaká krátká trasa, abych to zvládla (myšleno třeba 15 km). A tak jsme se přihlásili. Ten červíček ve mně ale hlodal a přemýšlel. Říkala jsem si, že když teď cvičím v podstatě denně, tak s fyzičkou problém nebude. Jenže, co když tam dojedeme a já na to kolo nesednu? Všechno je to v hlavě a já to vím. Dneska jsem si řekla, že je čas to v té hlavě přepsat a na to kolo sednout HNED! Teda zatím jen na rotoped doma, protože venku je zima ještě :-) A víte co? Ujela jsem 15 km (pro začátek jsem spokojená) a cítím se skvěle! Nenechme strach ovládat náš život a žijme ho přesně takový, jaký chceme, aby byl.

Co je ten Váš strach, který potřebujete překonat?

Sýrová roláda

Bezlepkově jíme přes rok a nejhorší mi vždy přišly asi oslavy. Co nabídnout a co si dáme my? Nechtělo se mi hostům chystat klasické chlebíčky. Osvědčenou fajnovkou jsou salátové mísy, uzenina, sýry apod. Nedávno jsme ale byli u přátel a oni nám přichystali sýrovou roládu. Super. Myslela jsem na ní už dlouho, ale až teď jsem jí vyzkoušela sama. Snadná a rychlá příprava, jen musíte počkat než ztuhne v lednici:-)

Suroviny:

cca 12 plátků sýra (ideálně přes 40% – např. Gouda)
šunka
1 pomazánkové máslo
čerstvý křen
1 lžíce majonézy
naložená kapie

Postup:

Nejprve si připravíme pomazánku z pomazánkového másla, majonézy a čerstvě nastrouhaného křenu (kdo si kolik troufne :-) ). Proužky kapie si ze skleničky dáme na sítko, aby nám zatím okapala přebytečná voda. Sýr si rozložíme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se jednotlivé plátky o kousíček překrývaly a dáme na chvilinku do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Opravdu si to hlídejte, protože chceme, aby se sýr jen spojil, nechceme ho škvařit 😉 Když je sýr hotový, sundáme ho i s papírem z plechu, aby se dále neohříval. Když vystydne, poklademe na plát uzeninu a pomažeme pomazánkou – z jedné strany si necháme asi 3 cm čistý kousek, aby se tím roláda slepila. Pak už jen pomocí papíru smotáme a hotovou roládu zabalíme do potravinářské folie nebo alobalu a necháme několik hodin v lednici ztuhnout, ideálně do druhého dne.

Sýrová roláda

Sýrová roláda