Dýňové rizoto

Když jsem byla malá, tak pojem dýně zásadně znamenal dýňový kompot. Buď s ananasovou příchutí nebo rumovou. Hokkaido jsem neznala. Když jsem poprvé ochutnala dýňovou polévku, byla to láska asi tak na třetí sousto. Od té doby jsem ji doma párkrát dělala, ale když jsem teď měla ve špajzu tuhle pochoutku, chtěla jsem z ní udělat něco jiného. Něco, co jsme ještě nejedli a mohlo by to našim mlsným jazýčkům chutnat. A jelikož nerada stojím v kuchyni dlouho (u tohoto receptu teda ha ha ha), tak jsem si vybrala dýňové rizoto.

Suroviny:

1/2 dýně Hokkaido
2 hrnky rýže
200 ml bílého vína
2 cibule
máslo
cca 1 litr vývaru (vývar jsem neměla, tak jsem použila miso rozpuštěné v teplé vodě)
sůl, pepř, rozmarýn

Postup:

Na másle si necháme zesklovatět pokrájenou cibulku a poté vmícháme nakrájenou dýni. Hokkaido se loupat nemusí – stačí pořádně umýt, ale já ji stejně loupu. Necháme chvilinku opékat a přisypeme rýži. Opět chvilku necháme a podlijeme vínem. Osolíme, opepříme a lehce posypeme rozmarýnem. Za průběžného míchání (prostě tak, aby se to nepřipálilo) vaříme, dokud se víno neodpaří. Poté dolijeme skleničku vývaru a opět mícháme a čekáme. Takto pomalu po skleničkách opakujeme, dokud není rýže vařená. Určitě by to ve výsledku neměla být kaše, ale ani nijak extra suché. Dochutíme případně ještě solí a pepřem a máme hotovo. Na talíři přidáme ještě malý oříšek másla a posypeme dýňovými semínky. Dobrou chuť!

Dýňové rizoto

 

Babiččin štrůdl

Moje babička dělá vynikající štrůdl. Žádné koupené listové těsto, ale domácí, křehoučké a nadýcháné. Listové těsto jsem vlastně nikdy nemusela. Kdykoliv jsem k ní jela, tak věděla, že štrůdlem mi udělá radost. Ta typická vůně, po níž se vám sliny sbíhají na dálku. A tak když jsme přešli na bezlepkovou dietu, přemýšlela jsem, jak zpracovat jablíčka ze zahrady a do čeho je zabalit, aby se to aspoň trochu podobalo tomu mému oblíbenému štrůdlíku. Receptů by bylo spousta, ale holt jsem náročná a žádný se mi nelíbil. Už bohužel nevím kde, ale narazila jsem na tento a odmítám hledat jiný. Je to naprostá dobrota a většinou je půlka snědená dřív, než vystydne :-)

Suroviny:

1 hrnek pohankové mouky
2 vejce + 1 na potření
2 lžíce strouhaných ořechů (vlašské / mandle)
3 lžíce oleje
špetka soli
Náplň dle chuti – jablíčka, skořice, vanilkový cukr, sekané ořechy

Postup:

Všechny suroviny zapracujeme do sebe a vyválíme na tenkou placku. Vyvaluju na trošce rýžové mouky, aby vznikla menší placka a pak si těsto přendám na pečící papír a dovyválím. Nevadí, když se to na papír trochu přilepí, on nám pak pomůže to zabalit. Placku lehounce posypu pohankovou krupicí, rozprostřu jablíčka, posypu skořicí a vanilkovým cukrem a zabalím. Buď dělám dvě menší šišky nebo 1 velkou. Na plechu potřeme vajíčkem a pečeme cca 25 min na 180st. Jednou jsem ho pekla cca 40 min a byl křupavější už.

Babiččin štrůdl

 

Pohankový chléb

Když jsme přešli doma na bezlepkovou stravu, tak první otázkou bylo – Jak nahradíme pečivo? Je pravda, že rohlík jsme od té doby žádný neměli a ani jsem se o ně nijak nesnažila. Zato chléb mi začal chybět. Hledala jsem a hledala, ale nemohla jsem najít recept, který by obsahoval jen jednodruhé mouky a na tvorbu vlastního receptu na chléb jsem si netroufla. Do té doby jsem totiž nedělala nikdy v životě žádné jiné kynuté těsto :-) Až na jedněch britských stránkách jsem našla tento chlebík a měla jsem obrovskou radost, že se hned napoprvé povedl. Po hooodně dlouhé době jsem jedla chléb a s čerstvým máslem to byla opravdu dobrota :-)

Suroviny:

500 g mouky (podle originálního receptu má být čistá pohanková, ale já jsem dala 350g pohankové a 150g jáhlové)
350 ml vody
2 vejce
2 lžíce oleje
2 lžičky sušeného droždí
2 lžičky cukru
1 lžička soli
1 lžička octa

Postup:

Do teplé vody dáme cukr a sušené droždí a necháme v klidu 10 min aktivovat. V malé misce vyšleháme vejce s olejem do pěny. Do velké mísy dáme mouku a uděláme si v hromádce dolík. Do něj dáme sůl, vaječnou pěnu, ocet a kvásek. Vše řádně promícháme a vylijeme do vymazané formy na biskupský chlebíček. Formu zakryjeme fólií potřenou olejem a necháme na teplém místě vykynout. Pečeme asi 1 hodinu v troubě vyhřáté na 190 st. na horkovzduch.

 

Pohankový chléb

Pohankový chléb

 

Jdu na tooo!

Trochu zvláštní název příspěvku, že? Ale důvod je jednoduchý. Můj téměř 4letý synoveček to říká strašně rád a mě se to zalíbilo. Je v tom slyšet odhodlání a chuť dělat to, co právě děláte. Prosté :-)

Já jsem se rozhodla sdílet s lidmi kolem sebe recepty na zdravé dobroty, které jsou primárně bez lepku, ale celkově v nich nenajdete žádnou zbytečnou chemii, apod. Ráda vařím a peču, pokud na to mám zrovna náladu. A aby mě to bavilo pořád, tak se snažím trávit v kuchyni opravdu málo času. Moje recepty jsou tedy rychlé a pokud možno z mála ingrediencí. Zároveň se ale také snažím, abych nezruinovala rodinnou kasu, takže vařím i levně :-) Postupem času se o mě určitě dozvíte víc, ale teď už hurá na receptíky.

Vaše Lucka