Ořechový koláč vonící čokoládou

Jednoduché a rychlé koláče jsou ideální variantou, když máme chuť na něco dobrého. A pokud je tahle dobrota navíc bez mouky, tak má další plusové body. Tenhle koláč je jednoduše vynikající a nepotřebuje delší komentář. Takže rychle jdeme na to :-)

Suroviny:

100 g hořké čokolády
50 g másla
2 lžíce rumu
100 g mletých vlašských ořechů
3 vejce
25 g třtinového cukru (plus 2 lžičky na vysypání formy)
2 větší jablka

Postup:

Ve vodní lázni necháme rozpustit máslo a čokoládu a počkáme, až směs trochu vychladne. Mezitím si ušleháme v jedné misce tuhý sníh a ve druhé žloutky s cukrem. Do kastrůlku s vychladlou čokoládovou směsí přidáme rum a mleté ořechy a vmícháme do žloutkové pěny. Poté opatrně vmícháme sníh.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a ten vymažeme máslem a posypeme třtinovým cukrem – tento postup nám ve finále nabídne dobrou, lehounce karamelovou chuť. Vlijeme těsto a obložíme plátky očištěných jablek. Pečeme na 170 st. asi 50 min.

Finální koláč má velmi vláčnou strukturu a je prostě dokonalý :-)
Ořechový koláč vonící čokoládou

Ořechový koláč vonící čokoládou

Ořechovec

Vlašské ořechy mají svou specifickou chuť a většinou jim lidé buď propadnou nebo je zavrhnou. Já je jako malá takřka nejedla, ale poslední dobou jim příchazím na chuť. Hlavně v téhle době, kdy jsou čerstvé a mají jemnou chuť. A jejich obrovskou výhodou je, že se z nich dají péct výborné moučníky bez použití jakékoliv mouky :-)

Suroviny:

200 g mletých vlašských ořechů
100 g třtinového cukru (já dávám domácí vanilkový)
4 vejce
sůl

Postup:

Celý postup je opravdu neskutečně jednoduchý. V jedné míse vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli a ve vedlejší žloutky s cukrem. Do žloutkové pěny si dáme trochu sněhu a pomalu přidáme ořechy. Sněhu jen tolik, abychom mohli rozmíchat ořechy a nevytvořila se nám hustá hrouda. Když máme vmíchány všechny ořechy, opatrně zašleháme zbytek sněhu a vylijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. asi 40 min.

Po vychladnutí je možné ořechovec rozkrojit a naplnit prakticky čímkoliv. Výborná bude marmeláda. Já se tentokrát rozhodla pro vanilkový pudink a bylo to také moc dobré. Hned jak ho znovu udělám (a bude to brzy), tak vyměním fotku. Tahle byla dělaná narychlo ráno po tmě a s chudákem rozpadlým kouskem. No ale na chuti mu to neubralo :-)

Ořechovec

Ořechovec

Rajská omáčka s masovými kuličkami

My nejsme zrovna domácnost, kde by se týden co týden dělaly nějaké omáčky. Takové ty české klasiky typu guláš, koprovka, svíčková apod. se na našem stole objeví tak 2x do roka a to na ně zrovna musíme dostat chuť. A právě to se stalo tenhle týden, když se mi zastesklo po rajské. Nasládlá vůně téhle omáčky mě lákala a proto jsem se do ní dneska ráno pustila :-)

Omáčka:
2 cibule
12 kuliček černého pepře
7 kuliček nového koření
7 bobkových listů
3 lžíce rýžové mouky
3 lžíce Tamari
1 litr vody / vývaru
sůl
cukr
skořice

Masové kuličky:
600 g hovězího mletého masa
1 cibule
sůl
pepř

Postup:

Cibuli si nakrájíme na kousky a necháme v hrnci na oleji zesklovatět. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list a chvilinku opékáme. Zasypeme moukou, podlijeme lehce vodou, Tamari (použila jsem ji s vodou místo vývaru), osolíme a vmícháme rajský protlak. Omáčku necháme za občasného míchání probublávat asi 45 minut a poté si ji přepasírujeme přes síto, abychom odstranili koření a kousky cibule. Poprášíme lehce skořicí a osladíme dle chuti. Povaříme ještě pár minutek a máme hotovo.
Než se nám provaří omáčka, připravíme si kuličky. Mleté maso smícháme s cibulí nakrájenou na drobounko, solí a pepřem. Na vymazaný plech tvarujeme kuličky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. asi 30 min.

U nás se dneska rajská podávala s pohankovým knedlíkem. A byla to dobrota :-)

Rajská omáčka s masovým kuličkami

Rajská omáčka s masovým kuličkami

 

Červená čočka s cuketou

Červená čočka je u nás doma moc oblíbená, ale poslední dobou jsme ji tak trochu zanedbávali. Nebyl čas na vaření a popravdě ani moc energie. S ubývající venkovní teplotou ale zase přibývá chuť na výživná a hlavně teplá jídla, takže jsme si připomněli jedno z našich oblíbených jídel. Je to jednoduché, je to rychlé a je to snadno obměnitelné.

Suroviny:

1 hrnek červené čočky (v syrovém stavu)
2 hrnky směsi hrášek – kukuřice – mrkev
1 cuketa
1 cibule
1 malý panák Tamari

Postup:

Na pánvi si orestujeme na drobno pokrájenou cibuli a nasypeme propláchnutou čočku. Necháme chvilinku opéct a přidáme hrášek s mrkví a kukuřicí a cuketu pokrájenou na větší kusy. Podlijeme omáčkou Tamari a cca 3 min necháme péct. Pak podlijeme teplou vodou a průběžně mícháme a dolíváme, dokud není čočka měkká. Celkem jsem dolívala asi 3x a do 20 min bylo hotovo. Podávali jsme se žlutou rýží a syrovým kysaným zelím, sypané sezamovým semínkem :-)
 

Čočka s cuketou

Čočka s cuketou

Špenátové bramboráky

Když jsem šla jednoho dne ráno do práce, tak v kuchyni právě mixér šlehal baby špenát s tvarohem. Přišlo mi to jako hodně zvláštní kombinace do smoothie, protože chuť tvarohu mi tam prostě neseděla. Ale když jsem přišla domů k večeru, zjistila jsem, že k tomu ještě pár surovin přibylo a bude večeře :-)

Suroviny:

200 g tvarohu
250 g čerstvého baby špenátu
50 g mléka
100 g pohankové mouky
50 g rýžové mouky
2 vejce
100 g 45% sýra
1 střední bíla cibule
1 střední červená cibule
sůl

Postup:

Špenát si dáme do mixéru a zalijeme mlékem. Promixujeme a zašleháme tvaroh. Přidáme mouku, vejce, osolíme a necháme uležet. Stačí půl hodiny, ale pokud chcete mít rychlou večeři, klidně směs nechte v lednici celý den. Před pečením do misky dáme ještě cibule pokrájené na kostky a nadrobno pokrájený sýr. Lijeme na pánvičku jako palačinky a pak už si jen pochutnáváme.

Ač možná nevypadají nejlákavěji, tak tyhle placky (pardon zlato, bramboráky 😉 ) byly opravdu vynikající. Jen tak samotné jako rychlá večeře s trochou čerstvé zeleniny budou ideální :-)

Špenátové bramboráky

Špenátové bramboráky

 

Patizonové placičky

Když se řekne patizon, tak si představím smažené kousky ve tvaru podkovy. Ale když jsem nedávno dostala 2 krásné kousky, chtěla jsem zkusit něco jiného. Výsledkem jsou placičky, které jsou krásně jemné, vláčné a díky velkému obsahu bylinek a řas i plné zdraví prospěšných látek :-)

Suroviny:

1 velký patizon
1 velká červená cibule
1/2 hrnku sekané pažitky
1/2 hrnku sekané petrželky
2 lžíce Nori vloček
2 vejce
jáhlové vločky
sůl, pepř

Postup:

Patizon si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli očistíme a pokrájíme na drobno. Všechny suroviny si dobře promícháme a dle potřeby přisypeme jáhlové vločky. Ze směsi nechceme tuhý balvan, takže s vločkami jen tak, aby vzniklo těsto podobné těstu na bramboráky. Vkládáme po lžících na rozpálenou pánev a pečeme z obou stran.

My měli z jednoho většího patizonu 10 placiček a zmizely jak pára nad hrncem. Dobrota to byla :-)

Patizonové placičky

Patizonové placičky

Zahrádkový salát

V období, kdy jsem si měla užívat kamarády a bavit se, jsem často musela pracovat na zahrádce, vytrhávat plevel, okopávat zeleninu a dělat spoustu dalších, pro děti nezáživných věcí. Vypěstovala jsem si k tomu odpor. Ona to totiž nebyla ani tak zahrádka, jako spíš plantáž :-/ Tak nějak jsem zanevřela i na zeleninu, protože jsem za ní viděla tu spoustu času, kterou jsem tam dobrovolně povinně musela trávit. Jak jsem ale dospívala a začala se zajímat o výživu, můj postoj k zelenině se naštěstí začal zase srovnávat. A také už mě nikdo nenutil trávit x hodin zahradničením. Když jsme pak přemýšleli s partnerem, kde se usadit, věděla jsem, že zahrádku chci, ale korigovat si ji budu sama – co do velikosti i do pěstovaných plodin. Dneska si svou zahrádku užívám. Baví mě to, že si můžu utrhnout šťavnaté rajčátko, které opravdu chutná jako rajče. Žasnu nad tím, že z malého semínka vyrostla krásná cuketa a cestou po zahradě si utrhnu voňavou meruňku. Na otázku typu „To Tě zahradničení chytlo, jo?“ odpovídám, že ano, protože mě do toho nikdo nenutí a dělám to podle svého. Když se mi nechce vytrhávat plevel, tak s oblibou říkám, že uznávám permakulturní pěstování :-) Celkově od doby, kdy primárně to, co mě baví, je na tom světě líp :-)

Ale jedna dobrá věc z těch starých časů zůstala. Ač mám ráda saláty a zdravá jídla, tak jako první si asi vždycky představím tuhle rychlovku, kterou jsme vždycky doma dělali a která mi prostě zachutnala. Je to primitivně jednoduché, ale pro mě výborné, takže jednou za čas, když je zahrádka plná dobrot – proč ne :-) Poměr surovin chybí schválně, je to prostě podle chuti 😉

Suroviny:

rajčata
papriky
okurky
červená cibule
šunka nebo vegesalám
sůl a pepř
Tamari
Umeocet
majonéza
hořčice

Postup:

Zeleninu si nakrájíme nadrobno, osolíme, opepříme a dochutíme Tamari a Umeoctem. Nic víc, nic míň. Je to rychlé a výborné :-)

Zahrádkový salát

Zahrádkový salát

Makovec

Jako malou byste mě mákem moc nepotěšili. Chuť pro mě nebyla nijak lákavá a ta zrníčka? No potěš koště. Neříkám, že dneska zrníčka miluju, ale chuť máku u mě výrazně stoupla. Nemusím buchty a takové ty těžké koláče nebo záviny, ale třeba makové mléko je velká dobrota. A bez zrníček :-) No a pak takové ty lehké, spíše letní, dezerty, které voní mákem na dálku. A jedním z těch lehkých je i dnešní makovec. Je krásně nadýchaný, vláčný a jako bonus v něm není žádná mouka, tak paráda.

Suroviny:

8 vajec
55 g strouhaných mandlí
190 g mletého máku (11 lžic)
5 g bezfosfátového prášku do pečiva
50 g medu

Postup:

Bílky oddělíme od žloutků a připravíme si tuhý sníh. V druhé míse si vyšleháme do pěny žloutky a pomalu všleháme tekutý med. Přidáme mák, mandle a prášek do pečiva a vytvoříme si hladké těsto. Do hmoty si opatrně vmícháme sníh a nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme při teplotě 180 st. asi 40 min.

Vychladlý makovec můžeme podélně rozkrojit a potřít marmeládou dle chuti. Já jsem použila domácí meruňkovou a jen se po něm zaprášilo. Na povrch jsem dala 1 kelímek plnotučného tvarohu vymíchaného se lžičkou třtinového vanilkového cukru a ozdobila čerstvými meruňkami.

Makovec

Makovec

Pohankové lívanečky s tvarohovým krémem

Znáte ten pocit, když máte na něco opravdu chuť, ale nevíte vlastně na co? :-) Mě to jednou za čas chytne a většinou to skončí nějakou nově objevenou dobrotou. Nepoužíváme doma moc často cukr a chtěla jsem něco „sladkého“. Co s tím? Inspirovala jsem se na netu receptem na pohankové lívanečky, kde v těstě není cukr vůbec žádný a s tvarohovým krémem a čerstvým rybízem právě utrženým jsme si moc pochutnali.

Suroviny:

Lívanečky:
250 ml pohankové mouky (ano, opravdu měříme na ml)
250 ml vody
1 vejce
1 lžička skořice
šťáva z půlky citronu

Tvarohový krém:
1 plnotučný tvaroh v kelímku
1 zakysaná smetana
trošičku vanilkového třtinového cukru dle chuti

Postup:

Postup je velmi jednoduchý. Všechny ingredience na lívanečky smícháme dohromady a po lžících dáváme na rozpálenou a vymazanou pánev. Těsto nenecháváme odpočinout, takže je to opravdu rychlovka. A nebojte se, těsto je dost husté v téhle koncentraci a díky tomu na pánvi krásně drží a nerozlije se tolik. Než se upečou lívanečky, tak si připravíme krém z tvarohu a zakysané smetany. Podáváme teplé, ale i za studena jsou moc dobré :-)

Pohankové lívanečky s tvarohovým krémem

Pohankové lívanečky s tvarohovým krémem

Bramboráky

Jsou jídla, na která musím mít opravdu chuť. Ale když to na mě přijde, tak si klidně týden počkám na vhodnou dobu a pak si je vychutnám. A to je případ i těchto bramboráčků, na kterých jsem si dneska pochutnala :-) Je to klasika, kterou zná každý, ale možná někoho tenhle recept naladí, aby si zase jednou ty svoje oblíbené bramboráky dal 😉

Suroviny:

1 kg brambor
2 vejce
4 stroužky česneku
majoránka
sůl, pepř

Postup:

2 brambory si nastrouháme na jemnějším struhadle a zbytek nahrubo. Přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek a pořádně promícháme. Lžící klademe hromádky na rozpálenou pánev a rozetřeme do nižších placek. Smažíme na střední teplotu do zlatova. Bramborák si dám ráda i samotný jen tak, ale dneska byl se zelím, do kterého jsem dala kousek kvalitní šunky :-)

Bramboráky

Bramboráky